Відкритий лист українського народу
до Президента України, голови Верховної Ради України,
Прем’єр-міністра України, голови Верховного суду України.

Шановна Українська Владо!

Ми, український народ, вимагаємо негайно повернути безпосередньо нам, наше Конституційне право - володіння найціннішим природнім ресурсом - лісами, національним багатством України, власником яких, згідно із ст. 13 Конституції України є ми - народ України.

У 2004 р. групою народних депутатів, очолюваною відомими лісівниками, запропоновано проект змін до Лісового кодексу України, який 08.02.2006 р. №3404-ІV підписаний Президентом як Закон «Про внесення змін до Лісового кодексу України». На превеликий жаль, ці зміни базуються не на загальних принципах цивільного права, а на завуальованій антинародній підступності – позбавлення суспільства законного права користування лісами, як національного багатства України. Замість цього законотворці ст.18 та ст. 20 зміненого Лісового кодексу надали право передавати у тимчасове довгострокове користування терміном на 50 років, окремим особам лісові масиви в необмежених розмірах, для ведення господарської діяльності, незалежно чи-то ліси особливо захисні з режимом обмеженого лісокористування, чи-то експлуатаційні. Підтасований під олігархів змінений закон не корелюється, що є обов’язковим, ні із основним законом – Конституцією України, ні із Земельним кодексом, ні із Законом України „Про охорону навколишнього природного середовища” і навіть із Лісовим кодексом, яким передбачено, що лісові відносини регулюються згаданими законами, а в даній ситуації входять у протиріччя з ними. Адже ст.1 Лісового кодексу України стверджується, що „ліси України є її національним багатством… та є джерелом для задоволення потреб суспільства в лісових ресурсах”, а не потреб „лозинських”.

Лукавство останньої редакції чинного Лісового кодексу полягає ще і в тому, що його автори „відірвали” ліс від землі, на якій він росте, тобто ліси окремо, а землю окремо. Таким чином спростили шлях заволодіння лісами для олігархів та осіб наближених до влади. Ці особи, які отримали лісові ділянки на пів століття вже ведуть себе як власники: огороджують ділянки парканами, виставляють охорону, не допускають на „свої” території не лише простих людей, але і представників контролюючих органів. Адже, так звані тимчасові довготривалі користувачі наділені правами впродовж 50 років:
1. здійснювати господарську діяльність;
2. зводити тимчасові будівлі і споруди;
3. отримувати доходи від її реалізації без жодних обмежень.

Тепер в лісах з’явилося два господарі: постійні лісокористувачі - лісівники, які далекі від належного виконання наданих їм господарських і контролюючих функцій, та тимчасові довготривалі лісокористувачі - олігархи, які наділені широкими правами і володіють достатніми „ресурсами”, щоб не лише почувати себе вільно, але й закрити очі та обмежити діяльність контролюючих органів. А народ залишився „на загуменках”. Очевидно, що коли у Верховній Раді не вдалось протягнути приватизацію державних лісів, окремі особи вирішили зарезервувати за собою якомога більше угідь на довгий час, щоб у близькому майбутньому мати право на першочергову приватизацію. Адже не випадково у цьому кодексі з’явилась теза про приватну власність на ліс. Підтвердженням злочинних наслідків дії даного закону може послужити одне із багатьох рішень місцевих органів, в даному випадку – Львівської облдержадміністрації, про відведення ділянок в унікальній лісопарковій зоні лікувально-оздоровчих лісів Держлісфонду, в межах Львівської міської Ради. На цій території, виділеній в довгострокове тимчасове користування одному із Львівських „достойників”, вже зведена капітальна огорожа із вирубкою лісу під житлове будівництво. Аналогічні ситуації охопили усю Україну.

Як бачимо екстенсивної вирубки лісів Карпатських гір з відомими стихійними наслідками є замало для знущання над народом. Сотні тисячі гектарів унікальних лісів по всій Україні наміряні і вже надані „вибраним” у так зване тимчасове довгострокове користування на 50 років для отримання повного задоволення і зиску від дарів природи, а також мисливських вигулювань.

Ми не маємо права терпіти і не лише мародерство наших природних ресурсів, результати якого проявились у стихійних лихах, значному погіршенні клімату, але і страшні трагедії, на тлі лісових оргій, від яких здригнулась вся Україна – вбивстві невинної людини.

Ми звертаємось до всього українського народу, громадських і політичних організацій, молодіжних об’єднань, науковців, депутатів всіх рівнів долучитись до акції „Ліси – власність українського народу” і підтримати наші вимоги. З метою гарантування конституційного права власності українського народу на ліси вимагаємо:

1. Визнати неконституційним Закон України „Про внесення змін до лісового кодексу ” від 08.02.2006 р. №3404-ІV;
2. Скасувати всі рішення, які стосуються передачі лісових ділянок у довгострокове тимчасове користування;
3. Негайно накласти «мораторій» на передачу лісових ділянок у довгострокове тимчасове користування.


З повагою, представники українського народу.

Віра Лясковська, голова постійної комісії природокористування, охорони довкілля та благоустрою Львівської міської ради
Дмитро Скрильніков, голова громадської організації «Бюро екологічних розслідувань»
Юрій Кужелюк, голова Львівської громадської організації «Спільнота» депутат Львівської міської ради
Павло Барнацький, заслужений юрист України, голова Львівського осередку партійної організації «Захисники Вітчизни»
Петро Коваль, ГО «Західноукраїнський регіональний навчальний центр»

Підтримати та підписати це звернення ви можете за посиланням:
http://petition.gointeractive.com.ua/petition/detail.php?ELEMENT_ID=437

або надішліть повідомлення про підтримку з вашим ім'ям, прізвищем, контактною інформацією на адресу: bei.ukr@gmail.com

Кількість осіб, що підписались під зверненням на сторінці -http://petition.gointeractive.com.ua/petition/detail.php?ELEMENT_ID=437 - 309
Крім того, електроною поштою надійшла підтримка від таких організацій:
- "Наш дім - Карпати"
- Спілка "Громадянський дозор"
- Дитяча громадська організація "Зелений світ" Коломийського району, Івано-Франківської області
- ГО "Зелений світ" Сєвєродонецьк
- Неурядова громадська організація "Людина на Землі "
- WWF - Україна
- Волошкевич О.М. , директор Дунайського біосферного заповідника, заслужений природоохоронець
- Хом"яков Анатолій Тимофійович
Загалом - 317
(станом на 13.00, 23 березня 2010 року)

Ліси Бориспільщини вмирають


Ліси Бориспільщини вмирають

Сьогодні ліси (вірніше те, що від них лишилося) зазнають колосальних втрат через людську байдужість. Ми знаємо, що ліси України є її національним багатством і виконують санітарно-гігієнічні, рекреаційні, оздоровчі, захисні, естетичні, виховні та інші функції. Проте нині все це забуто. «Вісті» спробували розібратися у ситуації. 

Грозові дощі та тепла температура повітря цього року сприяють неабиякому врожаєві грибів. Ми вирішили на один день стати грибниками і направилися до одного з кращих лісів Бориспільщини — Кийлівського лісу. Але на жаль, замість очікуваних грибів «вполювали» лише гори сміття. 

На околиці лісу між Кийловом та Вороньковом бачимо гору сміття, і зовсім не промислового — це звичайний домашній непотріб: биті банки, рваний одяг, навіть пластикову дитячу ванночку не полінились привезти до «легенів Бориспільщини». 
Ліси Бориспільщини вмирають

Трохи глибше заходимо у ліс, і картина знову повторюється: цього разу ретельно запаковане у будівельні мішки сміття хтось лишив під міцною кроною дуба. 

Лісники не можуть впоратися самотужки
Невже стало модно викидати сміття в лісі? Люди рідко потрапляють на очі тому, хто може винести їм за порушення адміністративне попередження чи виписати штраф. Лишаючись непокараними сьогодні, вони не задумуються над неминущими наслідками своїх діянь через десятки років. 
Олексій Ковальчук, провідний інженер Бориспільського лісгоспу, розповів «Вістям» про проведення попереджувальних заходів, а саме: на території лісових масивів лісгоспу встановлено аншлаги, попереджувальні таблички, лісниками постійно проводяться рейди по виявленню порушників та бесіди із відвідувачами лісу. «Здебільшого побутові відходи викидають у ліс через відсутність на території сіл району контейнерів для роздільного збору сміття. Часто це відбувається вночі, тому помітити порушників ми не в змозі» — каже Олексій Григорович. Боротьба із забруднювачами природи триває, але її результат залежить практично лише від особистої сумлінності кожного з нас.

Замкнуте коло
Чому комунальні служби разом із владою на місцях не в змозі зарадити назріваючому лиху? Виявляється, офіційно організованих смітників на території селищних рад Бориспільщини дійсно не існує. Та навіть для того, щоб із Борисполя вивезти будівельне сміття за допомогою комунальних служб, необхідно пройти низку процедур: спочатку написати заяву до КП «ВУКГ» із проханням у наданні транспорту для вивезення сміття, потім дочекатися відповіді, а далі — організувати роботу демонтажників під виділений вільний час комунальників. Звісно, такі послуги комунального підприємства не безкоштовні. Самотужки вивезти таке сміття на полігон не можна, там його не приймуть. За відсутності зручного й зрозумілого ринкового, наближеного до клієнта алгоритму дій, набагато простішим є вивезення сміття до лісу чи до залишків левад, як це й роблять бориспільці, нічим не ризикуючи. Частково виправити такий стан речей можна лише шляхом впровадження справді зручних людям послуг, що має регулюватися на рівні місцевої влади. А паралельно — усунути всі стихійні звалища вздовж доріг та лісосмуг, щоб не працював принцип т.зв. теорії «розбитих вікон», коли сміття приваблює нове сміття. 

Факти
Кожен раз, викидаючи сміття у лісі чи на березі річки, задумайтеся над наступними цифрами. Ваші онуки та навіть правнуки будуть насолоджуватися всіма цими принадами після вас.
Термін розкладання газетного паперу — від 1 місяця до 1 сезону; 
картонні коробки — 3 місяці;
офісний папір — 2 роки; 
фольга — більше 100 років; 
пластикові пляшки — близько 180—200 років; 
алюмінієві банки — 500 років;
скло — більше 1000 років.

Говорить Закон
У Лісовому Кодексі України, який затверджено Верховною Радою у 1994 році в главі 22 ст.105 «Відповідальність за порушення лісового законодавства» йдеться про дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність стосовно порушення лісового законодавства. У 2017 році Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації європейських екологічних норм про охорону середовища рідкісних видів тварин і рослин». Метою прийняття даного Закону є імплементація європейських екологічних норм про охорону середовища рідкісних видів тварин і рослин, а також захист від знищення середовища перебування (зростання) видів тваринного та рослинного світу, занесених до Червоної книги України. Документом передбачено підняття штрафів у 5 разів за різноманітні види знищення місць існування флори і фауни шляхом підпалу лісу або його забруднення. Зокрема, відповідно до статті 73 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Засмічення лісів відходами» передбачено суттєве збільшення штрафів на порушників. Відтепер вони зросли із 5-10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до 25-50, а для посадових осіб — з 10-20 до 50-100 неоподатковуваних мінімумів. Також народні депутати збільшили штраф за порушення вимог пожежної безпеки в лісах для громадян з 1-3 неоподатковуваних мінімумів до 5-15, для посадових осіб — із 3-10 до 15-50 мінімумів. Згідно ст. 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення “Псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель” передбачено накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності — від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ці штрафи мають право накладати органи державного контролю за використанням і охороною земель та органи в сфері екології та природних ресурсів (статті 238-1, 242-1 КпАП). 

Чекаємо приватизації лісів 
На сьогоднішній день ліс перебуває на етапі свідомого знищення українцями: окрім сміттєвого забруднення ми часто незаконно вирубуємо лісові надра задля власного збагачення. Особливо болісно це сприймається, коли ліс знищується контрабандистами. Часто у співпраці з ними обвинувачують самих охоронців лісу — лісників. Влада в свою чергу державним лісовим господарствам мало в чому допомагає, поклавши на плечі малих підприємств як державні, так і місцеві податки, заробітні плати працівників та усю відповідальність за закріплену території, і окремо за кожне дерево на ній. Так наприклад, ДП «Бориспільський лісгосп» не отримує державного фінансування із 2014 року, своїх меценатів тут також немає. В лісгоспі працюють люди, які в прямому сенсі є ентузіастами своєї справи. 

Як відомо, усі ліси України розділяються на комунальні (ті, що на території селищних чи міських рад), приватні (до 5 га після розпаювання) та державні (окрім комунальних та приватних). «Вістям» стало відомо, що у Кабміні наразі готується законопроект про приватизацію усіх лісів, що знаходяться на території України. Тобто, фактично це означає, що зовсім скоро ми можемо втратити наше національне багатство, яке приватні бізнесмени заховають за високими парканами. 

Українські ліси є об'єктами права власності українського народу, принаймні поки що так написано в Конституції України. Наша спільна боротьба за природнє багатство здатна зберегти його, а прояв свідомості — покращити його якість. 

Тетяна ХОДЧЕНКО, фото автора
http://i-visti.com/news/kiev/5117-lisy-vmyraiut.html

Немає коментарів:

Дописати коментар